Sola säkert

Vårt solcenter erbjuder en säker solning för dig. Vi rekommenderar att du använder våra hudtypstabeller för att bestämma vilken hudtyp du har. För att få bästa resultat bör du undvika att använda deodorant, smink eller kosmetika innan du solar. Ta även av dig klocka och smycken innan du går in i solariet. För att skydda din hud rekommenderar vi att du använder någon av våra hudvårdande solkrämer. Du kan känna dig trygg och säker i våra låsta lokaler som du enkelt kan öppna med hjälp av vår app.

Nedan kan du läsa mer om D-vitamin och UV-ljus för att skydda din hud och maximera resultatet: 

D-Vitamin:

D-vitamin är en otroligt viktig näringsfaktor för vår kropp enligt flera forskarrapporter över hela världen. Det har visat sig ha starka förebyggande egenskaper mot en rad olika sjukdomar. Dessutom har det bevisats att brist på D-vitamin kan vara betydligt farligare än att sola för lite. En fantastisk fördel med D-vitamin är att det också stärker vårt immunsystem och hjälper till att hålla oss friska.
En intressant faktor är att vår egen hud har förmågan att producera upp till 90% av vårt D-vitamin när den exponeras för UV-ljus. Det spelar ingen roll om vi får detta ljus från solen eller ett solarium. Det viktiga är att sola i måttlig mängd och undvika att bränna oss.

1. Minskar risken för benskörhet: D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfor, vilket är viktiga mineraler för att bibehålla starka ben. Genom att öka D-vitaminintaget kan man minska risken för osteoporos och frakturer.

2. Förbättrar humöret: Solen har en positiv effekt på vårt humör genom att stimulera produktionen av serotonin, ett ämne i hjärnan som bidrar till att reglera humör och känsla av välbefinnande. D-vitaminbrist har kopplats till ökad risk för depression och säsongbunden affektiv störning (SAD), som är relaterad till brist på solljus under vintermånaderna.

3. Främjar hjärthälsa: Forskning har visat att tillräckligt med D-vitamin kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. D-vitamin har en positiv effekt på blodtryck, inflammation och förbättrar blodkärlens funktion.

4. Ökar muskelfunktionen: D-vitamin spelar en viktig roll för muskelfunktion och muskelstyrka. Tillräckligt med D-vitamin kan förbättra muskelkontraktionen och minska risken för muskelsvaghet och fallolyckor hos äldre.

5. Skyddar mot vissa typer av cancer: Det finns vissa indikationer på att tillräckligt med D-vitamin kan minska risken för vissa typer av cancer, inklusive tjock- och ändtarmscancer, bröstcancer och prostatacancer. Forskning pågår fortfarande inom detta område för att fastställa exakt mekanism och effekt.

UV-ljus

UV-ljus spelar en avgörande roll i produktionen av D-vitamin i vår kropp, vilket är allmänt känt. Men nu visar en ny studie att UV-ljuset också har en betydande positiv effekt på vår övergripande hälsa. Det har framför allt en påverkan på vårt immunförsvar och hjälper till att skydda oss mot olika infektionssjukdomar. Under de mörka årstiderna kan solarier vara ett bra komplement, vilket forskning har visat. Måttlig solning, ungefär 10 minuter per vecka, ger en stark immunskyddseffekt och bidrar till att upprätthålla D-vitaminnivåer som liknar de under sommaren.
Utöver dessa fördelar finns det fler positiva faktorer kopplade till UV-strålning och sol:

1. Förbättrar hudhälsan: Måttlig exponering för solen kan hjälpa till att förbättra vissa hudsjukdomar som psoriasis, eksem och akne. UV-strålning kan ha en antiinflammatorisk effekt och bidra till att minska rodnad och irritation i huden.

2. Ökar produktionen av endorfiner: Solen kan stimulera produktionen av endorfiner i kroppen, vilket är kroppens naturliga ”lyckohormon”. Detta kan bidra till att förbättra humöret, minska stress och främja en känsla av välbefinnande.

3. Främjar sömnen: Genom att exponeras för dagsljus, särskilt på morgonen, kan vår dygnsrytm regleras och sömnen förbättras. Solens ljus hjälper till att balansera produktionen av melatonin, ett hormon som är viktigt för sömncykeln.

4. Ökar produktionen av nitric oxide: När vår hud exponeras för UV-ljus ökar produktionen av kväveoxid (nitric oxide) i kroppen. Detta ämne har visat sig ha positiva effekter på blodtrycket, m.m.

 

Rulla till toppen